RDW keuring voor een dubbele cabine

Na een dubbele cabine in- of ombouw moet uw bedrijfswagen voldoen aan alle eisen van de RDW. Afhankelijk van het type wijziging dat is aangebracht, stelt de RDW vast of uw bedrijfsauto wel of niet opnieuw gekeurd moet worden. Na het plaatsen van een dubbele cabine moet het kenteken veelal wel worden aangepast. Op deze pagina vindt u meer informatie over welke stappen u moet ondernemen om een geldig kentekenbewijs te verkrijgen.

Eisen wijzigingen aan een bedrijfsauto

De belangrijkste eisen voor het beoordelen van een wijziging zijn te vinden in Hoofdstuk 6 van de Regeling voertuigen. Hier kunt u nagaan of de wijziging die is aangebracht gekeurd moet worden. De RDW kan alleen voertuigen keuren die op naam van de eigenaar staan.

Wijziging cabine inbouw laten keuren

Als u wijzigingen aanbrengt aan een in Nederland geregistreerd voertuig (dat op grond van hoofdstuk 6 van het Voertuigreglement moet worden gekeurd), moet u de volgende stappen nemen:


  1. Boek online een afspraak voor een keuring bij een RDW-keuringsstation.
  2. Neem uw voertuig op de dag van de afspraak mee naar het RDW-keuringsstation, samen met alle vereiste documenten (zie 'Mee te brengen documenten'). Zorg ervoor dat u eventuele aanvullende documenten, zoals berekeningen of keuringsrapporten, meeneemt. Bij de RDW worden de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik bepaald op basis van de Wijze van Keuren als u geen nieuwe CO2-herberekening meeneemt, daardoor kunnen de waarden hoger liggen.
  3. Een technische medewerker gaat na of de aanpassingen aan de eisen voldoen. U krijgt te horen wat u met uw huidige kentekenbewijs moet doen.
  4. Er wordt een ontvangstbewijs afgegeven waarmee u in Nederland kunt rijden in afwachting van het nieuwe kentekenbewijs in creditcardformaat (kentekencard genoemd).
  5. Na goedkeuring wordt de kentekencard met de juiste gegevens binnen 4 werkdagen per post naar u toegestuurd. U ontvangt ook een brief met een volledige tenaamstellingscode als dit uw eerste registratiekaart is. Deze 9 cijferige code heeft u bijvoorbeeld nodig bij de verkoop van het voertuig. Het is belangrijk dat u de tenaamstellingscode en kentekenbewijs apart bewaart. Indien u al in het bezit bent van een kentekencard, krijgt u alleen een nieuwe als er een item wijziging op de kaart heeft plaatsgevonden. Indien dat niet het geval is, ontvangt u een bevestigingsbrief.


Aanvullende keuring

Het kan zijn dat tijdens de beoordeling een aanvullende test nodig is, zoals tests op het gebied van remmen, geluid en weggedrag. Indien het nodig is om een aanvullende test uit te voeren, dan gebeurt dit bij het RDW Testcentrum. Een medewerker regelt voor u de afspraak bij het Testcentrum.

Documenten die u moet meenemen

  • Als u een kentekencard heeft, moet u die meenemen wanneer u van voertuigcategorie verandert. Als u een papieren kentekenbewijs hebt, dan is dit niet nodig.
  • Een geldig legitimatiebewijs.
  • Herberekening van de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik, indien nodig.

Kosten keuring dubbele cabine inbouw

De kosten van de wijzigingskeuring op het keuringsstation bedragen €57,00.

Wanneer een extra keuring in het Testcentrum moet worden uitgevoerd, de extra kosten hangen af van de te verrichten werkzaamheden en worden berekend op basis van een uurtarief. Voorafgaand aan de keuring op het Testcentrum kan een prijsindicatie worden opgevraagd bij de afdeling Testen Nationaal van het RDW. Na afloop van de keuring op het Testcentrum ontvangt u van de RDW een rekening.